Posted by: observingthedos | June 10, 2007

Η Εκκλησία της Ελλάδος

Διαβάζω ένα άρθρο από την σημερινή ελευθεροτυπία (10/06/07) και πραγματικά αφρίζω από το μίσος με το τι είναι πραγματικά η Εκκλησία.

Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Όταν λέω Εκκλησία δεν αναφέρομαι στην πίστη και γενικότερα στην θρησκεία την ίδια, αλλά στα άτομα που θέλουν να αποκαλούνται “εκφραστές του λόγου του Κυρίου” όπως τον αγαπητό κ.κ. Χριστόδουλος, καθώς επίσης και το υπόλοιπο σινάφι του.

Δηλαδή δε μπορεί να μην εξοργίζεται κάποιος όταν μαθαίνει ότι η εκκλησιαστική περιουσία (μισθώματα, γαίες κ.τ.λ.) απαλλάσσεται σταδιακά από φόρους με προοπτική πλήρους εξάλειψης (!) τους το 2008. Ότι η Εκκλησία, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων του αστικού κώδικα, μπορεί πλέον να μισθώνει τα ακίνητά της έως και για 99 χρόνια! Ότι πέρασε και νομοθετική ρύθμιση ώστε τα κονδύλια του Δ’ ΚΠΣ (περίπου 255 εκατ. ευρώ) να περάσουν στα χέρια των ιεραρχών απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς τη μεσολάβηση των περιφερειών.

Πραγματικά, με ποιο δικαίωμα η Εκκλησία αποκτά όλα αυτά τα προνόμια;

Αν τώρα το πας πιο πέρα και ψάξεις για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας και γενικότερα για το τι έχει η Εκκλησία θα διαπιστώσεις απίστευτα πράγματα. Ακίνητα (μερικά που βρήκα φαίνονται στο πίνακα πιο κάτω) επιχειρήσεις κ.λ.π. Για παράδειγμα βρήκα σε αυτό το άρθρο: Εκκλησία, ο μεγάλος καπιτα-ληστής (αν και αυτό πρέπει να είναι το πιο αθώο μέσα σε όλα τα άλλα) ότι το 1987 5 από τις 8 μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση είχαν κάνει μια αποτίμηση τις περιουσίας τους και τότε αυτή είχε ανέρθει στα 7,64 τρισ. δραχμές. Το νούμερο είναι τεράστιο ακόμα και αν το μετατρέψεις σε ευρώ (22,4 δισ. ευρώ). Το άρθρο επίσης αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περί τα 2500 μοναστήρια και ναοί (“μάλλον” τα δισ. αυξάνονται λογαριθμικά!) Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι “Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας (Ιερά Συνοδός), μόνο τα δικά της έσοδα για το 2005 (που δεν περιλαμβάνουν εισφορές πιστών, έσοδα μόνων, μητροπόλεων κ.λπ., ούτε το σύνολο των εσόδων απ’ την περιουσία της) φτάνουν τα 19,6 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα, «το μετρητό» που διαθέτει η Ιερά Συνοδός, αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.”

Και θα μου πει κάποιος ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, δεν είναι όλα τα μοναστήρια πλούσια ή ότι τα νούμερα δεν είναι ακριβώς έτσι και χίλιες και μια ακόμα δικαιολογίες για να με πείσει.

Μιας και λέω για δικαιολογίες βρήκα και αυτό που λεεί για τους μισθούς των ιερέων. Που σύμφωνα με αυτό “Θα σταθούμε λοιπόν στα 4,3 εκατομμύρια ευρώ μισθών των ιερέων, που τόσο πολύ δείχνει να την ενοχλεί, αυτήν και όλους όσους μισούν την Εκκλησία.” Λές και είναι αέρας τα 4,3 εκατ. ευρώ. Βέβαια όμως για την Εκκλησία αέρας είναι αν διαθέτει τέτοια περιουσία. Δε μπορεί να ζητάει να πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος το μισθό τον ιερέων με τη δικαιολογία ότι έδωσαν γη για απαλλοτρίωση. Ακόμα στο ίδιο site υπάρχουν και άλλα τραγικά όπως ότι η Εκκλησία έχει μόνο “μόνο 169.900 γεωργική καλλιεργήσιμη γη”.

Είναι αδιανόητο όταν κάποιος διαθέτει όλα αυτά, να ζητάει και άλλα. Αν τώρα σκεφτείς ότι αυτός ο κάποιος είναι η Ρκκλησία, αμέσως σου δημιουργείται το ερώτημα “αυτοί δε θα έπρεπε να βοηθάνε;”.

Αν τώρα πάρεις αυτά που λέει ο Θανάσης Κούρτζας στο παραπάνω άρθρο (Εκκλησία, ο μεγάλος καπιτα-ληστής) και απλά αθροίσεις όλα αυτά που έχει η Εκκλησία (ακόμα και αν το έχει παρακάνει και υπολογίσεις μόνο τα μισά) θα καταλάβεις το πόσο μεγάλη πληγή είναι η Εκκλησία για την Ελλάδα και γιατί υπάρχει κόσμος με οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα. Το 1/3 αυτών να έδινε στον κόσμο όλα θα ήταν μια χαρά μετά.
Αλλά βλέπεις κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και δεν προβλέπεται. Οι κύριοι έχουν έξοδα βλέπεις, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα τους, σχετικό άρθρο εδώ. Το αστείο είναι ότι έβαλα στο Google το αμάξι του κ.κ Χριστόδουλου (ένα VW Phaeton) και με έβγαλε σε ένα συγκριτικό του in.gr (αυτό) και κάτω από τη φωτογραφία γράφει “Το Phaeton αποδεικνύει ότι η VW μπορεί να κατασκευάσει με επιτυχία αυτοκίνητα “για λίγους””.

Και παρόλο που τρώνε με χρυσές κουτάλες θέλουν να παρουσιάζονται καλοί, εύσπλαχνοι, ποιοι; Ο κύριος Χριστόδουλος; Για το τι ήταν ο Χριστόδουλος στη χούντα δείτε εδώ για περισσότερα.

Αηδία μόνο αηδία σου έρχεται όταν μαθαίνεις πόσο υποκριτές είναι και πόσο κοροϊδεύουν το κόσμο. Απέχθεια και αποστροφή όταν μαθαίνεις για το πόσο πλεονέκτες είναι. Δεν χορταίνουν με τίποτα, ζητάνε κι άλλα.


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αυτά τα δύο άρθρα:

Ο πίνακας με τα ακίνητα στην Αττική που ανήκουν στην Εκκλησία

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: